GRC Groningen F1, winnaar KNVB Beker 2009

KNVB bekerwinnaar 2009

zondag 10 mei 2009

Zaterdag 9 mei: Grootegast F1 - GRC F1 1-5

Deze zaterdag stond eigenlijk de wedstrijd tegen Niekerk voor de competitie gepland, maar er moest ook nog gebekerd worden. Daarom werd de competitiewedstrijd door de KNVB verplaatst, zodat de vierde ronde tegen Grootegast kon worden gespeeld. Op weg naar het mooi gelegen sportterrein van Grootegast in Doezum werden we toegezwaaid door tientallen mensen die (speciaal voor ons?) langs de weg zaten en bij aankomst werden we verwelkomd door blatende schaapjes en vrolijk fluitende vogels. Een prachtige ambience voor een mooi potje voetbal. We waren zoals altijd mooi op tijd en hadden genoeg tijd voor een stevige warming-up. Toen de tegenstander wat later het veld op kwam, waren ze duidelijk onder de indruk van de professioneel ogende oefeningen, want ze stonden een tijd lang met bewondering naar de jongens van GRC te kijken. De eerste slag leek daarmee al gewonnen...

Om 10.00 uur werd de aftrap genomen door de thuisploeg. Coach Petra had de jongens opgedragen om vanaf de aftrap meteen weer op de bal te gaan jagen. Grootegast kwam hierdoor meteen onder druk te staan. Na twee minuten spelen leverde dat dan ook al de eerste treffer op. Na matig uitverdedigen kwam de bal voor de voeten van Tom H.; zijn harde schot was onhoudbaar voor de keeper. GRC bleef vervolgens druk uitoefenen. Grootegast kwam niet aan voetballen toe en wist de bal daarom niet naar voren te krijgen. GRC kreeg verschillende kansen, waaronder twee corners die door Olav maar net werden overgekopt. Toch duurde het tot de 16e minuut voordat de 2-0 kon worden aangetekend. Na een overtreding op Joshua mocht Tom H. een vrije trap nemen. Zijn schot op doel werd door een verdediger van Grootegast van richting veranderd. Hierna werd het voetballend minder. GRC werd onnauwkeurig en speelde niet voldoende over. Veel goede aanvallen zaten er daarom niet meer tussen. Ondertussen had Warner de hele eerste helft niets te doen gehad.

De tweede helft begon GRC dramatisch. Zo fel als ze waren in een groot deel van de eerste helft, zo slap stonden ze te spelen aan het begin van het tweede bedrijf. Bovendien werd er onnauwkeurig overgespeeld, waardoor Grootegast er een paar keer gevaarlijk uit kwam. Een tegentreffer kon daarom ook niet uitblijven. Gezien het spelbeeld was de 2-1 zeker verdiend. GRC rechtte hierna evenwel de rug. Hoewel het voetballend niet altijd even goed was en er vaak te lang met de bal aan de voet werd gelopen, kwam GRC toch op een 3-1 voorsprong. Joshua kon op links alleen op de keeper af. Zijn schot werd echter gepareerd. Gelukkig stonden er naast Joshua nog twee mensen vrij en de afvallende bal kwam dan ook voor de voeten van Donovan terecht die vervolgens hard binnenschoot. Dit leek het verzet van Grootegast te breken, want het was nu weer GRC dat het heft in handen nam. Er volgden diverse aanvallen en uit een daarvan wist Tom H. met een afstandsschot de 4-1 te scoren. In de laatste 5 minuten werd het voetbal van GRC zelfs soms oogstrelend met prachtige combinaties en steekballen. We kregen diverse goede mogelijkheden, maar door sterk keeperswerk werd de voorsprong niet verder uitgebouwd. Vlak voor tijd volgde toch nog de 5-1. Na een korte en heel snelle corner van Donovan op Tom H. schoot de laatste in de korte hoek op doel, waarna de bal via de keeper het doel inging. Al met al niet de beste wedstrijd van GRC, maar wel een hele goede overwinning. Op naar de finaleronde...!