GRC Groningen F1, winnaar KNVB Beker 2009

KNVB bekerwinnaar 2009

maandag 1 juni 2009

Woensdag 27 mei 2009: GRC F1 - Lycurgus F1 2-2

De laatste wedstrijd van het voorjaarsseizoen. De koploper (Lycurgus) tegen de runner-up (GRC). De koploper die de week ervoor het kampioenschap al binnen had kunnen halen, maar dat naliet. De runner-up die niet meer dacht aanspraak te kunnen maken op het (tweede) kampioenschap van het seizoen, maar nu alsnog een kans krijgt. Hoe spannend kun je het maken?

Een kampioenschap zat er dus nog in voor GRC, maar doen moest er wel met vijf doelpunten verschil gewonnen worden. Dat leek een haast onmogelijke opgave. De jongens van GRC wilden er in ieder geval voor gaan: ze waren van plan het zo lastig mogelijk te maken voor Lycurgus. Coach Petra had de jongens in de kleedkamer op het hart gedrukt: we gaan voor de overwinning, met hoeveel zien we later wel.

Helaas waren de omstandigheden wat minder deze woensdagavond. Er stond een behoorlijke wind en het miezerde tijdens de eerste helft. Desalniettemin was het publiek in groten getale aanwezig. Vooral Lycurgus had veel aanhang meegenomen. Bij beide teams stonden de koppies gespannen. Dit moest dé wedstrijd worden.

Lycurgus trapte af. Nadat in de eerste minuten de bal nog voorzichtig werd rondgespeeld, ontbrandde zich al snel een razend spannend duel. GRC nam daarbij zoals zo vaak dit seizoen het heft in handen. Petra had voorin geschoven met de bezetting van de posities. Donovan stond links en Joshua stond in het centrum. Donovan kon hierdoor van zijn sterke linkerbeen gebruik maken en hij kwam dan ook geregeld langs zijn man. Tegelijkertijd had GRC met Joshua in het centrum de nodige snelheid. Ondanks het overwicht moest GRC achterin alert blijven. Lycurgus had een paar technisch vaardige jongens voorin lopen. Dirk, Olav en vooral Tom Z. zorgden er echter voor dat de tegenstander weinig ruimte kreeg voor aanvallen. Keeper Warner had hierdoor in de eerste helft nauwelijks iets te doen.

GRC kreeg verschillende corners die keer op keer gevaar stichtten. Bij een van deze corners legde Donovan de bal kort op Tom H. die vervolgens kiezelhard op doel schoot. De keeper kon de bal niet keren, een verdediger kon dat wel, maar deed dat met de hand achter de lijn: 1-0! Dit gaf GRC vleugels. De jongens gingen steeds beter spelen en combineren. De ene mooie combinatie na de andere volgde en er kwamen verschillende kansen om de score uit te breiden. Schoten van Joshua, Donovan en Hugo werden echter gekeerd of gingen naast. Bij een combinatie tussen Donovan en Joshua kon de laatste alleen op de keeper af, maar werd vervolgens van achteren aan het shirt getrokken. GRC kreeg een vrije trap op zo’n 15 meter van het doel. Tom H. mocht aanleggen en zijn harde schot verdween laag in de linkerhoek: 2-0!! GRC rook bloed en Lycurgus leek overlopen te worden. Vlak voor rust kreeg GRC een enorme kans om de 3-0 aan te tekenen. Een schot van Donovan werd door de keeper uit het doel geranseld, waarna de bal voor de voeten van Joshua terechtkwam. Deze lepelde de bal echter net over het doel. Met een 2-0 voorsprong en goed voetbal gingen we de rust in, het publiek achterlatend in opperste vervoering.

In de rust benadrukte coach Petra dat we er nog niet waren. We stonden voor en speelden goed, maar Lycurgus zou het er zeker niet bij laten zitten. Ze kreeg helemaal gelijk. Lycurgus kwam furieus uit de startblokken en zette onze jongens meteen zwaar onder druk. De bal kwam zodoende nauwelijks nog van de helft van GRC. Keer op keer werd het doel van Warner bestormd. De keeper kreeg verschillende schoten te verwerken en deed dat adequaat. Toch kon een goal kon niet uitblijven. Nadat een schot door Tom Z. van de doellijn werd gehaald, vloog de bal er in de rebound van ongeveer 15 meter alsnog in. Lycurgus bleef hierna gevaarlijk, waarbij vooral de rechterspits het onze verdediging moeilijk maakte. Bij een van de aanvallen kon hij alleen worden afgestopt met een overtreding. Lycurgus kreeg daarom een vrije trap. De bal werd keurig om de muur laag in de linkerhoek van het doel geplaatst: 2-2. Warner was kansloos. De Lycurgus-aanhangers gingen uit hun dak, hun ploeg was helemaal terug in de wedstrijd.

Toch vergat Lycurgus hierna door te drukken. Er volgde een rommelige periode waarbij de bal ongecontroleerd heen en weer werd gespeeld. Beide ploegen leken hun zenuwen niet helemaal meer in bedwang te hebben. Na zo’n 10 minuten in de tweede helft kreeg GRC evenwel weer grip op het spel. De mooie combinaties van de eerste helft (soms over wel vier of vijf schijven) keerden terug en de tegenstander werd steeds verder achteruit gedrukt. Vinoodh en Dirk wonnen op het middenveld steeds vaker de duels en de verdediging werd potdicht gehouden. Olav, Hugo en Tom Z. vochten voor wat ze waard waren en Lycurgus kwam nauwelijks nog bij het doel van Warner. GRC ontketende een zwaar slotoffensief en kreeg een groot aantal kansen om op voorsprong te komen. Dirk was een paar keer dicht bij een goal, maar werd steeds door de keeper gestuit. Joshua stond twee keer oog in oog met de keeper, maar ook hij wist het doel niet te vinden. Corners van Tom H. en Donovan stichtten het nodige gevaar, maar steeds wist de Lycurgus-verdediging de bal weg te werken. Vlak voor tijd leek de goal alsnog te vallen. GRC kreeg een corner van rechts die door Donovan werd voorgebracht. Er volgde een enorme scrimmage en de bal leek er in te gaan, maar werd uiteindelijk op de doellijn gered door een verdediger. Het schot van Tom H. in de rebound ging naast.

Toen volgde het eindsignaal, Lycurgus was kampioen. GRC had gevochten voor wat ze waard waren en dat leverde de spannendste en misschien wel beste wedstrijd van het seizoen op. Met een kampioenschap in het najaar en een tweede plaats in het voorjaar plus plaatsing voor de bekerfinale op 6 juni in Hoogezand mogen coach Petra en de jongens trots zijn!