GRC Groningen F1, winnaar KNVB Beker 2009

KNVB bekerwinnaar 2009

KNVB bekerwinnaar 2009
foto: R. Faber

vrijdag 12 juni 2009

GRC F1 wint KNVB Bekerfinale!

Op zaterdag 6 juni heeft GRC F1 de KNVB-beker Regio Noord gewonnen. De weg naar de bekerfinale in Hoogezand was lang. Ruim 500 F-teams begonnen in augustus 2008 aan dit toernooi. Nadat GRC in de voorronde had afgerekend met Amicitia F1, ON F1 en DIO F1, werden in de daaropvolgende vijf ronden achtereenvolgens Noordster F1, Glimmen F1, VEV 67 F1, Grootegast FC F1 en Bedum F1 verslagen. De cijfers logen er niet om: in acht wedstrijden werd 53 keer gescoord, terwijl slechts tweemaal een tegendoelpunt hoefde te worden geïncasseerd.

 

En dan dus eindelijk de finaleronde. Er moest een halve competitie worden afgewerkt tegen de drie andere overgebleven finalisten. De Harkemase Boys F1 en Nieuweschoot F1 uit Friesland en Nieuw Buinen F1 uit Drenthe waren de tegenstanders. Voordat de finaleronde voor de jongens begon, konden ze alvast in de stemming komen tijdens de wedstrijden van de grotere broers van GRC E1. Ook dit team had zich voor de bekerfinale geplaatst. Na winst op GVAC, verlies tegen Meppel en een gelijkspel tegen ONR, werd na penalty’s een knappe tweede plaats behaald. Zouden de jongens van F1 dat kunnen evenaren, of misschien zelfs verbeteren…? De jongens leken nu toch wel een beetje gespannen en ook coach Petra begon steeds zenuwachtiger rond te drentelen.

 

En toen was het zover. Om klokslag 13:00 uur floot de scheidsrechter af voor de eerste wedstrijd tegen Harkemase Boys. Vooraf werd dit beschouwd als de grote concurrent. Harkemase Boys is een roemruchte club, het eerste speelde de afgelopen 12 jaar bijna onafgebroken in de hoofdklasse. Op de website van de club werd een oproep gedaan om met zoveel mogelijk supporters naar Hoogezand te komen. Er werd gesproken over wel 200 man… In de praktijk bleek dit mee te vallen, maar desalniettemin waren er toch zo’n 80 Harkieten meegereisd. Deze supporters lieten gelijk van zich horen, want meteen na het eerste fluitsignaal werd een confettikanon in stelling gebracht, waardoor het veld bezaaid werd met papieren snippers en slingers. Nadat de ergste rommel was opgeruimd kon de wedstrijd echt beginnen. De Harkemase Boys bleken inderdaad een geduchte tegenstander. Na een schuchter begin van beide zijden, kregen de Boys geleidelijk aan de overhand. GRC werd achteruit gedrukt en kwam niet echt in het eigen spel. Toch kregen beide ploegen in de eerste helft wel wat kansen, waardoor het een boeiende wedstrijd werd. In de tweede helft leek Harkemase Boys het overwicht verder uit te bouwen. De verdediging moest stevig aan de bak. Vooral Tom Z. verzette bergen werk en fungeerde als een uitstekende stofzuiger, daarbij kundig geflankeerd door Olav, Dirk en Hugo. Toch volgde er een reeks kansen voor de tegenstander, maar gelukkig stond keeper Warner steeds op de juiste plek en wist hij een paar keer op miraculeuze wijze de bal uit zijn doel te houden. GRC stelde daar niet veel tegenover. Joshua en Donovan kwamen wel een paar keer dicht bij het doel van de Boys, maar echt grote kansen leverden dit niet op. Tot vlak voor tijd GRC een corner van links mocht nemen. De bal van Tom H. belandde op de tweede bal en kaatste vervolgens het veld in. Daar stond Donovan op de juiste plek om de bal onberispelijk en hard in de schieten: 1-0! Gezien het spelbeeld was dit eigenlijk onverdiend, maar dat telt niet in voetbal. Vlak na de goal viel het eindsignaal, GRC had gewonnen. Een gestolen overwinning zou Ron Jans zeggen.

 

Na deze hectische wedstrijd hadden we twee wedstrijden rust en konden we de andere twee tegenstanders in actie zien. Eerste speelde Nieuw Buinen en Nieuweschoot in een spannende en gelijkopgaande wedstrijd met 1-1 gelijk. Hierna kwam Harkemase Boys uit tegen Nieuw Buinen, en opnieuw leverde dat een spannende wedstrijd op met kansen over en weer, waarbij Harkema nog op voorsprong kwamen, maar Nieuw Buinen uiteindelijk laat in de wedstrijd de verdiende gelijkmaker wist aan te tekenen. De jongens van GRC hadden inmiddels door gekregen dat bij een gelijke stand tussen Harkemase Boys en Nieuw Buinen winst op Nieuweschoot genoeg was voor de beker. Na het laatste fluitsignaal werd er dan ook gejuicht alsof de hoofdprijs al binnen was.

 

Nieuweschoot gaf echter zeker in het begin goed partij. Na enkele minuten scoorden ze zelfs bijna uit een corner, maar gelukkig wist Tom H. met enig geluk de bal van de lijn te halen. Vreemd genoeg zette Nieuweschoot hierna niet door, maar kreeg GRC geleidelijk aan het betere van het spel. Joshua en Donovan kregen kansen om de score te openen, maar helaas wilde de bal er steeds niet in. Bij rust was het dan ook nog 0-0. De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd: met een sterker GRC. Dat leverde de verdiende voorsprong op. Een afstandsschot van Tom H. leek houdbaar, maar vlak voordat de keeper van de tegenpartij de bal klemvast dacht te kunnen hebben, dook vanuit het niets Joshua op en hij prikte de bal achter de verraste doelman. Een even miraculeus als mooi doelpunt. GRC bleef hierna de sterkere partij, kreeg ook kansen, maar er werd niet meer gescoord. Na het laatste fluitsignaal gingen de jongens en coach uit hun dak: de beker was al binnen! Een geweldig resultaat!

 

Het toernooi was echter nog niet ten einde. Er moest direct na de wedstrijd tegen Nieuweschoot worden aangetreden voor de wedstrijd tegen Nieuw Buinen. Hoewel de einduitslag er eigenlijk niet meer toe deed, wilden de jongens toch laten zien waarom ze de beker mee naar huis mochten nemen. In de beste van de drie wedstrijden werd bij vlagen prachtig gecombineerd. Vooral de inzet van Vinoodh werd een paar keer beloond in de vorm van doelrijke kansen. Ook Tom Z. was weer onverzettelijk. Hij sleurde over het hele veld en zorgde ook voorin voor de nodige dreiging. Ondertussen werd achterin door Dirk en Hugo weinig tot niets weggegeven met Olav als slot op de deur. Het goede spel werd beloond. Donovan scoorde tweemaal en werd daarmee topscorer van het toernooi met drie doelpunten.

 

De ontlading bij coach en spelers na de wedstrijd was groot. Nu was de beker ook officieel binnen. Er werd gezongen en geschreeuwd en dat hebben ze drie kwartier volgehouden, totdat iedereen uiteindelijk moe maar zeer voldaan met de grote beker in de tas de kleedkamers opzocht.

 

Al met al heeft F1 een prachtig seizoen achter de rug met een kampioenschap in de najaarscompetitie, een tweede plaats in de voorjaarscompetitie en het winnen van de KNVB beker. Hulde aan de jongens en aan de coach!

 

Geen opmerkingen: