GRC Groningen F1, winnaar KNVB Beker 2009

KNVB bekerwinnaar 2009

zondag 17 mei 2009

Bedum F1 - GRC F1 0-7 (16 mei 2009)

GRC F1 moest deze zaterdag bij wijze van verrassing aantreden tegen Bedum in Bedum.
Het was al de tweede keer binnen vier dagen dat de korte reis naar Bedum aanvaard werd. Op woensdagavond had GRC hier voor de competitie CVVB met 4-1 aan de kant gezet. Toch werd het door wegopbrekingen nog een hele reis, waarbij de voetballers uit Groningen en hun begeleiders een toeristische route door het fraaie platteland achter Bedum maakten.
Desondanks stond de ploeg tijdig op een van de velden van het ruime sportpark. De omstandigheden waren perfect. Het zonnetje scheen, de wind waaide niet al te hard over het gras. GRC begon in een gewijzigde opstelling. Tom H. de centrale middenvelder, was deze wedstrijd afwezig. Coach Petra besloot daarom laatste man Olav een meer offensieve rol te gunnen. Aan Tom Z. en Hugo de taak om het zaakje met keeper Warner achterin dicht te houden.
De GRC'ers begonnen voorzichtig aan de strijd en gunden het initiatief in de beginfase aan de gastheren. Toen was nog niet duidelijk dat het de wedstrijd van Donovan en van de corners zou worden.
De Bedumers zochten het GRC-doel maar wisten de achterhoede niet direct te verontrusten. De thuisclub had in de eerste helft de wind in de rug en wist GRC tot de laatste linies terug te dringen. Olav verdedigde vaak mee zoals hij gewend is, maar dat ging in de openingsfase wel ten koste van de opbouw.
Naarmate de eerste helft vorderde, kreeg GRC toch meer grip op de wedstrijd. Een aanval leidde tot een corner. Voor dit balletje meldde Donovan zich bij de achterlijn. Zoals alle hoekschoppen nam hij deze hard. De ballen kwamen strak voor het doel. Deze eerste corner werd nog weggewerkt maar werd een prooi voor GRC-spelers. Joshua en Dirk liepen elkaar in de weg, maar de bal kwam panklaar voor de voeten van verdediger Hugo die de keeper kansloos liet, 0-1.
Op aanwijzingen van Petra zetten de jongens Bedum onder druk. Zodoende werd al vaak op de helft van de tegenstander de bal veroverd. Bij een nieuwe corner van Donovan had de keeper geen antwoord op de inzet. Via de doelverdediger verdween de bal in het netje, 0-2. Nog voor rust wist Donovan andermaal te scoren en Olav wist een knap afstandsschot achter de keeper te jagen. Met een comfortabele 0-4 voorsprong gingen de jongens aan de limonade.
De tweede helft leek een herhaling van de eerste. GRC leunde aanvankelijk op de royale voorsprong en liet Bedum gevaarlijk dicht bij de goal komen. Enkele keren stonden Bedum-spelers vrij voor de goal. Keeper Warner trad steeds goed handelend op. Eenmaal was het zelfs voldoende om luid 'LOS' te roepen. Toen durfde de aanvaller geen schot meer te lossen.
Het duurde even voordat het voorin weer begon te draaien. Een op Engelse leest geschoeide aanval bracht de doelpuntenmachine weer op gang. Warner schoot - nu met de wind in de rug - de bal zo ver uit, dat de knikker over de Bedum-verdediging stuiterde. Voor Donovan restte niets anders dan de bal aan te nemen en hem achter de keeper te plaatsen. Dat deed hij dan ook, 0-5.
Ondanks de achterstand gaf Bedum het nog niet op. GRC moest hard blijven werken. Voorin streden Vinoodh en Dirk hard om elke bal en dat terwijl de laatste nog met een blessure aan de voet kampte. Uit alweer een hoekschop van Donovan kwam de 0-6 op de borden. Joshua hoefde niet veel meer te doen dan tegen de bal te lopen om deze over de doellijn te krijgen.
Korte tijd later konden de GRC'ers opnieuw juichen. Donovan maakte een actie waarbij hij de keeper opzocht. Met een leep balletje omspeelde hij de doelman waarna het voor Dirk een koud kunstje was om de bal over de doellijn te werken, 0-7. Vervolgens floot de uitstekende scheidsrechter de wedstrijd af. Het bekeravontuur van GRC F1 duurt voort.