GRC Groningen F1, winnaar KNVB Beker 2009

KNVB bekerwinnaar 2009

donderdag 23 oktober 2008

Zaterdag 18 oktober: GRC F1 - v.v. Noordster F1 3-1

In de aanloop naar de competitie hadden we goed gepresteerd in de 1e bekerronde met drie dikke overwinningen. Vandaag stond daarom de volgende speelronde in het bekertoernooi op het programma. De jongens van v.v. Noordster uit Oude Pekela kwamen op bezoek. Petra had haar huiswerk gedaan en wist te vertellen dat dit geen gemakkelijke tegenstander zou worden. Noordster had alles nog gewonnen in de competitie, in de meeste gevallen ook nog met ruime cijfers. We waren dus gewaarschuwd!

Al bij de warming-up liet de tegenstander zich gelden. Toen Dirk bij het inspelen de bal wilde ophalen op de helft van de tegenstander, kwam hij niet bepaald zachtzinnig in aanraking met een speler van Noordster die dacht dat zijn bal werd afgepakt. De toon was daarmee gezet. Al meteen vanaf de aftrap zat Noordster onze jongens fel op de huid. Dat leidde in de eerste minuten tot pittige duels, zonder dat het overigens gemeen werd. Er ontstond een boeiend gevecht dat zich met name op het middenveld afspeelde. Noordster had een paar snelle en technische spitsen, maar steeds stonden Olav en Tom Z. op de juiste plek om ze af te stoppen. De kansen bleven in eerste instantie aan beide kanten uit. Gaandeweg de eerste helft kwam GRC echter beter in het spel. Er werd goed gecombineerd en we hielden het spel breed. Daardoor kwamen we enkele keren dicht in de buurt van het vijandelijke doel. Bij een van de aanvallen kon Dirk op rechts doorbreken en de achterlijn halen, waar hij vervolgens onderuit werd geschoffeld. Omdat deze actie werd ingezet nadat de bal de achterlijn al was gepasseerd, besloot de scheids een scheidsrechtersbal te geven. Via de kluts kwam de bal vervolgens terecht voor de voeten van Tom H. Deze haalde verwoestend uit en scoorde een fraaie 1-0. Noordster leek door deze achterstand allerminst van zijn stuk gebracht. Sterker, de felheid leek bij hen alleen maar toe te nemen. GRC had daar de nodige moeite mee. Het was opnieuw Dirk die het slachtoffer werd van het enthousiasme van de tegenstander: een van de aanvallers van Noordster tikte hem hard van achteren op de enkels. Een waarschuwing van de scheids aan het adres van de coach om zijn spelers wat minder fel te laten spelen leverde slechts de reactie op dat “dit veld zulke overtredingen uitlokt.” Hoe dan ook, de felheid van Noordster leverde nog voor rust succes op. Een diepe bal werd door de verdediging van GRC verkeerd beoordeeld, waarna de spits van de tegenstander keeper Warner kon omspelen en de 1-1 kon aantekenen. Gelukkig hield GRC hierna het hoofd koel en bleef het verzorgd aanvallen. Vlak voor rust leverde dat de verdiende voorsprong op: een afvallende bal werd door Joshua op waarde geschat en binnengetikt.

In de rust waarschuwde coach Petra dat Noordster de tweede helft minstens zo fel zou zijn als in de eerste helft. Er moest dus geknokt worden! En geknokt werd er. In de eerste vijf minuten van de tweede helft leek GRC even de wedstrijd uit handen te geven en waren we er niet helemaal bij. Na deze slappe opening namen de jongens het heft echter weer stevig in handen en werd het goede combinatievoetbal van de eerste helft voortgezet. GRC kreeg daarom in de tweede helft de beste kansen. Een schot van Olav suisde maar net over de deklat en een lange geplaatste bal van Tom H. spatte uiteen op diezelfde lat. Vlak voor tijd kreeg GRC toch loon naar werken. Uit een corner was het Donovan die de bal keihard achter de keeper knalde, waarmee hij de eindstand op 3-1 bepaalde.

Een hele goede wedstrijd tegen een goede tegenstander: GRC F1 gaat nog steeds vooruit. En door naar de volgende ronde van het bekertoernooi. Wie wordt de volgende tegenstander?