GRC Groningen F1, winnaar KNVB Beker 2009

KNVB bekerwinnaar 2009

vrijdag 10 oktober 2008

GRC F1 - Lycurgus F1 3-2 (13/09)

Na een lange zoektocht is het verslag van bovengenoemde wedstrijd eindelijk boven komen drijven Wat goed is komt vanzelf. Laten we het daar vooral op houden

In de derde ronde van de najaarscompetitie neemt GRC F1 het in eigen huis op tegen Lycurgus F1. Een beladen wedstrijd want geen van beide teams heeft nog punten verloren. Misschien of juist daardoor begint de thuisclub schuchter en afwachtend aan de strijd. De spelers laten in eerste instantie het initiatief aan de tegenstander die gretig oprukt richting de achterhoede. Daar staan verdedigers Olaf en Tom (Z) echter hun mannetje. Voordat Lycurgus echt gevaarlijk kan worden weet de laatste linie de aanvalsdriften van de gasten te beperken.

GRC is hierdoor echter nog niet voldoende gewaarschuwd. In de beginfase van de wedstrijd komt de ploeg onvoldoende aan opbouwen toe. Voorin wordt er nog weinig gevaar gesticht.

De wedstrijd is vijf minuten oud als Lycurgus weer oprukt richting GRC-doel. Deze keer komt iedereen net een stap te laat. Keeper Warner is kansloos op de inzet van nummer 7, 0-1.

Na de tegentreffer richt de thuisploeg zich op en begint ineens knap te voetballen. Er worden van achteruit combinaties opgezet en de druk op het doel van Lycurgus neemt toe. Nu de jongens van coach Petra de bal goed rondspelen, lijkt het een kwestie van tijd of de achterstand wordt weggewerkt. Toch duurt het nog tot de twaalfde minuut voor de inzet van GRC beloond wordt. Een bal van Tom (H) verdwijnt tegen de touwen, 1-1. Niet veel later had GRC zelf de leiding kunnen nemen, maar de inzet van  diezelfde Tom ketst af op de lat.

Vervolgens gaat het spel redelijk gelijk op. Net op het moment dat iedereen, binnen en buiten de lijnen denkt met een gelijke stand de rust in te gaan, slaat Lycurgus toe. De gasten benutten kort voor het rustsignaal een vrije trap die via via voor de voeten van de nummer 9 van de bezoekende club komt. Hij weet de bal over de lijn te werken, 1-2.

Voor veel voetballers is zo'n tegentreffer op zo'n moment een zware klap waarvan ze zich vaak slecht herstellen. Zo niet GRC. Coach Petra pepte haar jongens in de pauze op met de woorden dat de tegenstander echt niet onoverwinnelijk is. Met die gedachte stroopten de jongens de mouwen op en gingen de tweede helft in. De thuisclub zocht gretig de aanval op en heeft de overhand in het spel. Het hele team werkt hard maar de beloning laat op zich wachten. Lycurgus laat zich immers ook niet willig naar de slachtbank leiden. In de dertiende minuut moet de verdediging van Lycurgus dan toch passen. De aanvalsdriften van GRC leiden tot de gelijkmaker. Het is Dirk die tot grote vreugde van zijn teamgenoten de 2-2 binnentikt.

De wedstrijd begint nu echter pas. Beide teams zetten nog een tandje bij om de beslissing te forceren. Het spel golft heen en weer waarbij aan beide kanten de doelen onder vuur worden genomen. De spelers lijken ineens te voetballen met het besef dat hier meer op het spel staat dan allen winst of verlies. Hier wordt gevoetbald om eer en prestige. De ongeslagen status van beide ploegen staat immers op het spel. En eerlijk is eerlijk, in die felle strijd heeft GRC net het iets betere van het spel. Er is meer druk naar voren, ze hebben meer kansen. In de slotfase wordt een schot van Tom (H) nog gekeerd maar de mee naar voren gekomen verdediger Olaf weet de bal tot grote vreugde van zijn medespelers in het doel te knallen, 3-2. Even later fluit scheidsrechter Niels de wedstrijd af. De ontlading bij de spelers over deze zwaarbevochten zege is groot. Juichend vallen ze in elkaars armen. En terecht, ze hebben gevochten als leeuwen voor deze overwinning die wel eens cruciaal kan zijn voor het verdere verloop van de competitie.